Wat doet JB

Besturingstechniek op maat

JB Besturingstechniek ontwerpt, tekent (dat doen wij met EPLAN Electric P8, EPLAN Cogineer en EPLAN Pro Panel) en bouwt besturingspanelen voor oude en nieuwe productiemachines, bewerkingsmachines, assemblagemachines, procesinstallaties en robotsystemen. Wij installeren deze besturingspanelen waar ook ter wereld en wij schrijven custom made software voor PC, PLC, SCADA systemen. Afhankelijk van het gekozen systeem doen we dit in de IEC61131-3 beschreven PLC talen; LD (Ladder Diagram), FBD (Function Block Diagram), ST (Structured Text), IL (Instruction List) en SFC (Sequential Function Chart). Verder werken wij met de Microsoft Visual Studio .NET omgeving , onder andere C#, VB, en C. We adviseren werktuigbouwkundigen, procestechnologen en operators.

Vision

Naast dat wij ons gespecialiseerd hebben in besturingen voor machines en procesinstallaties hebben wij ons gespecialiseerd in eenvoudige tot zeer complexe vision-applicaties.
In een aantal producten die JB levert zoals de sticknaaddetectie, de sealnaadcontrole en ons Cheese-QA vision systeem hebben wij ook vision toegepast.

Apps

Ook het maken van apps voor tablets en smartphones behoort tot onze expertise. Zo hebben we o.a. de JB-App ontwikkelt. Via deze app is het eenvoudig te zien in welke stap het programma staat bij bijvoorbeeld een storing aan de machine. Apps die productie aantallen bijhouden of statussen van de machine of het productieproces doorgeven behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Augmented Reality (AR)

Momenteel experimenteren wij volop met het schrijven van software applicaties voor o.a. de Hololens maar ook voor de tablet en de smartphone om te bekijken hoe wij AR het beste in kunnen zetten in machine- en procesbesturingen voor het bedienen van de machines en processen waarbij operators hun handen vrij hebben en voor service op afstand.

JB Besturingstechniek is partner van Teamviewer IoT

Cloudapplicaties

Via onze cloudapplicaties kunt u online meekijken en diverse parameters monitoren en aanpassen. Door gebruik te maken van PLC’s en IPC’s met een ingebouwde webserver is het ook mogelijk geworden om de PLC of IPC zelf via een cloudapplicatie te laten melden wanneer een machine of proces in storing staat. Deze meldingen kunt u uiteraard ook zien op uw smartphone of tablet.

Robotica

Wij hebben ervaring in het schrijven van software voor diverse robotapplicaties met o.a. Adept en Yamaha SCARA robots en de meer-assige robots van o.a. Kuka en Fanuc.

Gesubsidieerde projecten

WAviatER

Vanuit zeven partners uit Noord-Nederland is een initiatief gestart om te komen tot het realiseren en het demonstreren van een elektrolyzer in de operationele omgeving van Groningen Airport Eelde.

Een elektrolyzer is een apparaat dat elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof en wordt gebruikt als groene waterstoffabriek.

Deze elektrolyzer zal schaalbaar zijn en doorontwikkeld kunnen worden voor geautomatiseerde serieproductie in Noord-Nederland. De projectpartners investeren hiermee in een duurzame toekomst voor de Noord-Nederlandse economie en energievoorziening.