EPS AZIMUTHING RETRACTABLE BOEGSCHROEF

editor32-jb_boegschroefDIT PROJECT WORDT MEDEGEFINANCIERD DOOR HET SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND, EZ/KOMPAS.

Een conventionele boegschroef is zwaar, lawaaiig, neemt veel ruimte in en belasten dikwijls het milieur ten gevolge van smeermiddelen. Van der Velden Systeemtechniek in Drachten ontwikkelde samen met Machine en Apparatenfabriek Combimac in Emmen en JB Besturingstechniek de EPS asloze boegschroef: een elektrisch aangedreven schroef zonder as.

De schroefbladen worden niet aangedreven door een centrale as, maar zitten vast aan een buitenring en die wordt aangedreven door een elektromotor.

De stuwkracht van de schroef (EPS) is een stuk groter dan die van conventionele boegschroeven. Het maritieme testinstituut Marin liet weten “nog nooit eerder zo’n goede performance van een boegschroef te hebben meegemaakt”. Bovendien is er een onvoorstelbaar laag geluidsniveau.

Bij gebrek aan een aandrijfas is de nieuwe boegschroef zeer compact en licht van gewicht. Hij weegt maar de helft van een traditioneel exemplaar. Dat kan, afhankelijk van het type, honderden kilogrammen schelen. Vooral voor plezierjachten en zeilschepen is dat belangrijk. Door zijn compactheid is er binnen het schip nauwelijks ruimte nodig. De waterkwaliteit vaart er wel bij, want in plaats van vervuilende olie wordt er water gebruikt als smeer- en koelmiddel.